Monday, 22 December 2014

How to cook kourabiethes (Greek sweets for Christmas) / Πως φτιάχνω κουραμπιέδες (πολύ παλιά συνταγή)



How to cook kourabiethes (Greek sweets for Christmas)
Πως φτιάχνω κουραμπιέδες (πολύ παλιά συνταγή)

I cook every year Christmas sweets because they are very tasty but the most important reason is that in order to feel the Christmas spirit my home has to smell honey, cinnamon, butter and orange
I like to cook, to test and to try new recipes but all of my friends and family prefer this very very old Koyrabiethes recipe
Although koyrabiethes traditionally contain rosewater this recipe does not include it. The basic ingredients are cinnamon, brandy, a lot of almonds and of course butter the basic ingredient of koyrabiethes. This butter is from the fats of milk of sheep and goats.
The kind of butter is very important. If you like to use vegetable butter or other the sweets will be very tasty but you will not have kourabiethes. The smell that dominates is this of the butter.
The original recipe uses almonds including the peel (not baked almonds). I decided to make a change here. I remove the almonds skin and bake them around 10 minutes before cutting them in big grains. The other change concerns the number of egg yolks. The basic recipe uses 2400gr of flour and 5 egg yolks. In order to cook the half part I use 3 egg yolks.
This recipe comes from Marigo a friend of my parents. This is the name of the recipe. Koyrabiethes Marigo. I remember this lady. She was old when I was a kid. I also remember her topknot and her majestic manners. The whole process is presented to this video here.






These are the ingredients and the steps.
Μαγειρεύω κάθε χρόνο Χριστουγεννιάτικα γλυκά επειδή είναι πολύ νόστιμα όμως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι για να αισθανθώ το πνεύμα των Χριστουγέννων το σπίτι μου θα πρέπει να μυρίσει μέλι, κανέλλα, βούτυρο και πορτοκάλι
Μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές όμως όλοι μου οι φίλοι και η οικογένειά μου προτιμούν αυτή την πολύ-πολύ παλιά συνταγή για κουραμπιέδες.
Παρόλο που οι κουραμπιέδες παραδοσιακά περιέχουν ροδόνερο, αυτή η συνταγή δεν το περιλαμβάνει. Τα βασικά συστατικά είναι κανέλλα, μπράντυ, πολλά αμύγδαλα και φυσικά βούτυρο το βασικό συστατικό των κουραμπιέδων. Αυτό το βούτυρο είναι από το γάλα των αιγοπροβάτων (βούτυρο γάλακτος)

Το είδος του βουτύρου είναι πολύ σημαντικό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτικό βούτυρο ή άλλο τα γλυκά θα είναι πολύ νόστιμα όμως δεν θα έχετε κουραμπιέδες. Η μυρωδιά που κυριαρχεί είναι αυτή του βουτύρου.

Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί αμύγδαλα με το φλούδι (όχι ψημένα). Αποφάσισα να κάνω μια αλλαγή εδώ. Αφαιρώ το φλούδι από το αμύγδαλα και τα ψήνω 10 λεπτά πριν τα χοντροκοπανίσω. Η άλλη αλλαγή αφορά τον αριθμό των κρόκων. Η βασική συνταγή δίνει 2400γραμμάρια αλεύρι και 5 κρόκους. Για να κάνω τη μισή δόση χρησιμοποιώ 3 κρόκους.
Αυτή η συνταγή προέρχεται από τη Μαριγώ μια φίλη των γονιών μου. Αυτό είναι το όνομα της συνταγής. Κουραμπιέδες Μαριγώ. Θυμάμαι αυτή την κυρία. Ήταν γηραιά όταν ήμουν παιδί. Επίσης θυμάμαι τον κότσο της και τους αρχοντικούς της τρόπους. Η όλη διαδικασία παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο εδώ.
Αυτά είναι τα υλικά και τα βήματα






 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment